Vzpomínka na Zdeňka Mikuleho

Autor: , 14. Listopad, 2018

Zdeněk Mikule

Před 88 lety – 29. dubna 1930 – se v Lomnici nad Popelkou narodil Zdeněk Mikule, nestor lomnického šachu. Do tajů šachové hry ho zasvětil starší bratr Miloslav. Už od mládí reprezentoval lomnické barvy v soutěžích družstev, byl též mnohonásobným přeborníkem Lomnice nad Popelkou mezi jednotlivci. Velkých úspěchů docílil zejména v korespondenční hře – např. v 8. přeboru republiky (1979 – 1982), kdy Lomnice nad Popelkou zvítězila, hrál na druhé šachovnici a byl kapitánem. V korespondenční hře také reprezentoval Československo, a to v utkáních proti Švédsku, Norsku, SSSR, Anglii a Novému Zélandu. Dvakrát byl kapitánem družstva. Mezi jednotlivci hrával úspěšně finále přeboru republiky a jeho největším úspěchem byla účast v semifinále 5. mistrovství světa (1962 – 1965), kde mezi předními korespondenčními šachisty světa obsadil 9. místo!

I přes svůj věk Zdeněk Mikule stále úspěšně hrál soutěže za lomnické „áčko“ i „béčko“ a podílel se na loňském postupu obou družstev. Poslední mistrovskou partii (vítěznou!) sehrál v soutěži družstev 14. října 2018. Jeho poslední šachovou soutěží byl turnaj v rapid šachu 27. října 2018, kde získal pěkných 4,5 bodu z 9 partií a předstihl spoustu mladších hráčů.

Až do svého skonu byl stále činný, plný elánu a plánů do budoucna. Bohužel jeho srdce dotlouklo v úterý 13. listopadu 2018. Byl to vzácný člověk, je to velká ztráta nejen pro lomnické šachisty.

Pan Zdeněk Mikule nám bude moc chybět a nikdy na něho nezapomeneme.

lomničtí šachisté